Strak #4 verschijnt bij uitgeverij Lebowski

Goed nieuws! Strak #4 verschijnt als onderdeel van het boek Rotterdam, uitgegeven door Lebowski.

Het boek is een collectie van oude en nieuwe teksten over en geïnspireerd op De Nieuwe Stijl. Dit tijdschrift verscheen in de jaren zestig tweemaal, in boekvorm, en was een kruisbestuiving tussen de mannen van Gard Sivik (Sleutelaar, Verhagen, Vaandrager en Armando) en de zogeheten nul-kunstenaars (Schoonhoven, Peeters, Hendrikse en opnieuw Armando). Zowel in literatuur als kunst ging men begin jaren zestig uit van een koele, niet-emotionele, niet in de realiteit ingrijpende kunstopvatting. Recht tegenover de ‘allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie’ van Willem Kloos kozen zij voor de zakelijke opstelling. Een opgevangen gesprek op een camping of snackbar kon, opgeschreven en geïsoleerd uit de werkelijkheid, evengoed dienstdoen als poëzie; sterker nog, werd meer poëtische waarde toegekend dan bedachte, geconstrueerde poëzie die niet geënt was in de werkelijkheid.
Nu is het tijd voor De Nieuwe Zakelijkheid 2012. Minder streng in de leer, maar met een grote voorkeur voor benzinepompen, campings, snackbars en voetbalstadions, stelde een nieuwe bende van vier – Brus, Haas, Jonker en Van Gelderen – een box samen met primair werk van helden van toen (Vaandrager, Waskowsky, Vogel, Moonen, Loesberg) en helden van nu (Jan Hoek, Erik Jan Harmens, tijdschrift Strak).

Verschijningsdatum: november 2012.

This entry was posted in Strak #4. Bookmark the permalink.

Comments are closed.